Sběr:
Droga: sbírají se listy, bohatě olistěná nať, doba sběru červen - červenec.
Sběr a sušení: Mladé
kvetoucí vrcholky se odřezávají nebo sežínají několikrát do roka vždy
před rozkvetením, kdy rostliny dosáhnou asi 30 cm výšky. Sklízí se v
červnu a červenci, někdy ještě v srpnu, ale vždy jen za slunného
počasí, nejlépe v poledních hodinách. Suší se ihned po sběru (snadno se
zapaří!) v tenkých vrstvách na stinných a dobře větraných místech,
nejlépe při teplotě 20 – 30 °C, při umělém sušení nesmí teplota
překročit 35 °C, aby nedocházelo ke ztrátám silice. Při pomalém sušení
listy hnědnou. Rostliny, které jsou zejména v nepříznivých klimatických
podmínkách nebo při pozdní sklizni často napadené rzí mátovou, se
nesbírají. Droga má charakteristický mentholový pach a palčivě
kořenitou, později příjemně chladivou chuť. Na závadu jsou zahnědlé
části, stonky silnější než 5 mm a listy napadené rzí. Sesychací poměr:
list 5:1, nať 4:1.
Použití:
Máta
patří mezi nejčastěji používané drogy v lékařství i lidovém
léčitelství. Má příznivé účinky na nervovou soustavu, neboť silice
potlačuje citlivost nervových zakončení a mírní bolesti, podporuje
vylučování žluče, trávení, zabraňuje nadýmání, uvolňuje křeče a má i
osvěžující a protizánětlivé účinky. Třísloviny jí dodávají i proti
průjmový účinek. Při žaludečních potížích zaviněných nesprávnou dietou,
při nechutenství, střevních kolikách, nadýmání a žlučníkových potížích
se doporučuje zápar připravený ze dvou čajových lžiček (asi 4,5 g)
řezané drogy a 1 litru vody. Vypije se neslazený ve třech dávkách během
dne. Proti nadýmání se osvědčila směs máty s plody anýzu, fenyklu a
kmínu ve stejném poměru. Polévková lžíce směsi se nechá přejít varem v
1 l vody a odvar se pije v malých dávkách během dne. Odvar se používá
též jako kloktadlo, k inhalacím při zánětech hrtanu a průdušek, zevně
ke koupelím při revmatismu a kožních vyrážkách.
Dávkování: 1 - 2 kávové lžičky na šálek nálevu, pije se 3x denně před jídlem.
Máta peprná
Mentha piperata L.